1) ΖΩΝΗ ΦΟΒΟΥ Ή ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Δρούμε με τη λογική αυτής της ζώνης όταν φοβόμαστε/αγχωνόμαστε και προσπαθούμε να λύσουμε άμεσα το "πρόβλημα" αυτό κάνοντας πράγματα που (νομίζουμε ότι) θα μας δώσουν τον έλεγχο της κατάστασης. Καλύτερα είναι δηλαδή να κρύψουμε ότι φοβόμαστε ή ότι απογοητευόμαστε με το πως πάνε τα πράγματα ασχέτως αν αυτό σημαίνει ότι μετά θα χρειαστεί να επιβληθούμε βίαια σε κάποιον για να MHN φανερώσουμε την αλήθεια. Προτιμούμε να μοχθούμε να είμαστε ντε και καλά παραγωγικοί από το να περάσουμε χρόνο με τον εαυτό μας χωρίς να κάνουμε τίποτα. Και πάει λέγοντας. Λόγω φόβου αναζητούμε ασφάλεια. Και την βρίσκουμε με τις συμπεριφορές μας αλλά διαρκεί λίγο. Και τελικά το περνάμε κάπως μόνοι.
2) ΖΩΝΗ ΜΑΘΗΣΗΣ
Η λογικής αυτής της ζώνης είναι η οπτική ενός παιδιού που ανακαλύπτει τον κόσμο και προσπαθεί να τον καταλάβει. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν είναι σίγουρο και τίποτα δεν είναι απόλυτο. Και προφανώς η ανακάλυψη κάποιων πραγμάτων εδώ δεν είναι ευχάριστη ή εύκολη αλλά το παιδί (στο σενάριο μας) επιμένει μέχρι να τα μάθει καλύτερα. Λέξη-κλειδί εδώ είναι το "προσπαθώ" και το "γνωρίζω". Γιατί μια καινούργια κατάσταση έχει ένα σωρό καινούργιες πληροφορίες σε δεκάδες τομείς τις οποίες χρειάζεται να αφομοιώσουμε για να έχουμε σφαιρική εικόνα του τι (μας) συμβαίνει.
3) ΖΩΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εδώ τα πράγματα είναι ένα επίπεδο πιο πέρα και κανείς/καμία που συμπεριφέρεται έτσι αντιλαμβάνεται την κατάσταση στο σύνολο της (φυσικά όχι 100%) με τα κακά, τα κακά και τα άσχημα της. Τίποτα δεν είναι εύκολο ούτε εδώ. Ποιός είπε ότι είναι εύκολο να ζητάει κάποιος/α από άλλους κάτι που χρειάζεται; Όμως εδώ υπάρχει μπόλικο "πάρε/δώσε" και αυτός που ζητάει προσπαθεί και ενδιαφέρεται να δώσει επίσης και έτσι οι άνθρωποι συνεργάζονται εκατέρωθεν ανάλογα με το πως και το πόσο μπορεί ο καθένας. Όπως κάνει ανέκαθεν η ανθρωπότητα σε δυσκολίες. Έτσι δεν είμαστε μόνοι. Και τι πιο σημαντικό από το να μην είμαστε πια μόνοι;
Εσείς που βρίσκεστε;
Φυσικά, κάποιος μπορεί να είναι και στις 3 ζώνες μέσα στην εβδομάδα ή ακόμα και μέσα στη μέρα. Η λειτουργία με βάση την Χ ζώνη σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι δεν θα ξαναλειτουργήσει πότε με τις άλλες 2. Τέτοια είναι φύση μας, δυναμική. Και τίποτα δεν είναι απολύτως σταθερό.
Υ.Γ: Είναι πιθανό για κάποιους να μην λειτουργεί καθόλου έτσι. Και αυτό είναι ΟΚ. Σκοπός της δημοσίευσης δεν είναι να πω σε κανέναν πως "πρέπει" να λειτουργεί αλλά να διαβάσει και να σκεφτεί μόνος του τι ίσως λειτουργεί και πως για αυτόν.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Η εικόνα είναι μια προσωπική προσαρμογή του "The Learning Zone Model" του Tom Senninger -2000- ο οποίος μίλησε για την ζώνη Ασφάλειας, την ζώνη Μάθησης και την ζώνη Πανικού.)
Comments