ΜΟΙΡΑΣΜΑ:
1) Προσπαθούσε να με πείσει πως η ομοφυλοφιλικές μου τάσεις είναι αποτέλεσμα χαμηλής αυτο-εκτίμησης και κυνηγιού για επιβεβαίωση που "δεν κοιτάει καν το φύλο" λόγω της απελπισίας μου να ικανοποιηθούν. Χρησιμοποιούσε αυτόν τον φακό, για τα περισσότερα γεγονότα της ζωής μου. 2) Είχε φτάσει και σε σημείο να είναι επικριτικός με το γεγονός πως δεν πίστευα τότε στις μονογαμικές σχέσεις, λέγοντας μου τι είναι 3) φυσιολογικό και τι δεν είναι. Να σημειώσω πως ήμουν στην ηλικία των 18 ετών. 4) Με απασχολεί το γεγονός πως οι επαγγελματίες, είναι άνθρωποι με αξίες, όχι ουδέτεροι επιστήμονες, και αν πέσει κάποιο διαφορετικό άτομο σε συντηρητικό και (καθόλου ενήμερο γύρω από θέματα φύλου/σεξουαλικότητας/προσανατολισμού γενικά) άνθρωπο, αυτό μπορεί να είναι πολύ επίπονο και παρεμβατικό.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Χμμμ… πολύ λυπηρό αλλά δυστυχώς δεν είναι η 1η φορά που ακούμε κάτι τέτοιο. Πάμε να τα δούμε ένα-ένα.
1) Αφενός ένας επαγγελματίας δεν γίνεται να «προσπαθεί να πείσει» το θεραπευόμενο άτομο για κάτι. Σίγουρα ίσως κάτι σκέφτεται και κάτι πιστεύει αλλά όταν προσπαθείς να πείσεις κάποιον τότε μάλλον είσαι απολύτως σίγουρος για αυτό, έτσι δεν είναι; Ε δεν δουλεύει έτσι η ψυχοθεραπεία όπου 2 άτομα συνεργατικά προσπαθούν να ανακαλύψουν τι ισχύει και τι όχι. Και αν δεν έχουν ανοιχτό μυαλό δεν υπάρχει πολύ χώρος για ελεύθερη διαμόρφωση απόψεων, σωστά; Δεν ενέχει λοιπόν κανένα διάλογο και καμία ανοιχτή στάση το «Χρησιμοποιούσε αυτόν τον φακό, για τα περισσότερα γεγονότα της ζωής μου» που διαβάζουμε. Αντιθέτως ακούγεται σαν μια προσωπική ατζέντα του επαγγελματία η οποία φοριόταν σε κάθε πιθανή ευκαιρία χωρίς να κάνει ιδιαίτερο νόημα στο θεραπευόμενο άτομο και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα.
2) Αφετέρου δεν γίνεται ένας επαγγελματίας να είναι επικριτικός για κάτι, για κάποια στάση ζωής του ατόμου ή κάποια πεποίθηση ή ιδεολογία. Δεν είναι τέτοιος ο ρόλος των επαγγελματιών ψυχικής υγείας να κρίνουν τι είναι σωστό και αποδεκτό και τι όχι και δεν γίνεται να είναι τέτοιος ο ρόλος τους. Εφόσον κινδυνεύει η ζωή του ίδιου του ατόμου ή η ζωή/σωματική ακεραιότητα ενός άλλου ανθρώπου τότε σπάει το απόρρητο ας πούμε αλλά σε όλες τις άλλες περιπτώσεις υπάρχουν 1000 διαφορετικοί τρόποι να διαχειριστεί κανείς μια πληροφορία που προκαλεί αμηχανία ή μια πληροφορία που αντιβαίνει την δικιά του προσωπική αντίληψη για τα πράγματα.
3) Ιδιαίτερα θα ήθελα να σταθώ στο κομμάτι που λέει «τι είναι φυσιολογικό και τι δεν είναι». Είναι μια τεράστια διεπιστημονική κουβέντα το τι είναι φυσιολογικό και τι δεν είναι. Για να μην την ανοίξω όμως τώρα εδώ και χάσει το post το προσανατολισμό του θέλω να πω πως πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί να δοθεί ένας τέτοιος χαρακτηρισμός για πράγματα τα οποία ξέρουμε σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα πως συμβαίνουν και πως ΔΕΝ είναι ψυχοπαθολογικά από μόνα τους π.χ «είναι φυσιολογικό να στεναχωριέσαι μετά από κάτι τόσο σοβαρό». Είναι τόσο έντονη η ανησυχία των ανθρώπων πως ο πόνος τους είναι ψυχοπαθολογία και πως έχουν κάποιο πρόβλημα, κάποια ψυχιατρική νόσο που είναι πολλές φορές αναγκαίο να ξεκαθαριστεί ότι κάποια πράγματα λίγο πολύ όλοι τα παθαίνουν και ότι είναι απλά άνθρωποι και όχι υπεράνθρωποι. Το παραπάνω πράγμα στο μοίρασμα αυτό δεν νομίζω ότι έχει επιστημονική τεκμηρίωση!!!
4) Ορθώς σας απασχολεί και μας απασχολεί και εμάς και πρέπει να μας απασχολεί (εμάς) έτσι ώστε να κάνουμε κάτι για αυτό και να συνεισφέρουμε κάπως στην παύση της διαιώνισης τέτοιων στάσεων.
Για επαγγελματίες ψυχικής υγείας με απορίες για την διαχείριση ΛΟΑΤΚΙ περιστατικών προτείνω την ανάγνωση των κατευθυντήριων οδηγιών της APA: https://www.apa.org/pi/lgbt/resources/guidelines αλλά και την επικοινωνία με ανθρώπους καταρτισμένους στο αντικείμενο όπως το Orlando LGBT+
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το μοίρασμα 🙂
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Διαβάστε τις υπόλοιπες απαντήσεις εδώ: http://bit.ly/2w0LGAR
-Αν θέλετε και εσείς να συμπληρώστε τη φόρμα πατήστε εδώ: https://forms.gle/LP13AWNrtpvodUYG9
- Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ: http://bit.ly/2vcBq8A
Πρωτοβουλία του Νίκου Νακόπουλου
Ψυχολόγος MSc, Ψυχοθεραπευτής CBT
Comments