Ατομική Θεραπεία
Μια επένδυση ζωής
Η βασική μου ψυχοθεραπευτική προσέγγιση αφορά την Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΘ) ή αγγλιστί Cognitive Behavioural Therapy (CBT) αλλά κατά περίπτωση δανείζομαι στοιχεία από άλλα μοντέλα και προσεγγίσεις όπως η Διαλεκτική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, η Λογικοθυμική Θεραπεία, η θεραπεία Gestalt, το Mindfulness και την Αυτοσυμπόνια, την Θεραπεία Σχημάτων, την Κοινωνική Ψυχολογία και φυσικά την προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία. Παράλληλα, το μοντέλο φροντίδας ψυχικής υγείας "Recovery" αλλά και η βιοψυχοκοινωνική θεώρηση της υγείας έχουν επίσης εξέχουσα θέση στην θεραπευτική αίθουσα.
Οι δύο πρώτες λέξεις "γνωσιακή", "συμπεριφοριστική" φανερώνουν τα δύο βασικά συστατικά της θεραπείας, τα οποία λειτουργούν συνδυαστικά προς διαχείριση των εκάστοτε δύσκολων καταστάσεων. Ο όρος "γνωσιακή" αναφέρεται στις "γνωσίες" ή αλλιώς τις σκέψεις, πεποιθήσεις, αντιλήψεις, αναπαραστάσεις που έχουμε για τα πράγματα. Ο τρόπος με τον οποίο νοηματοδοτούμε τα ερεθίσματα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή είναι αντικείμενο διερεύνησης της θεραπείας. Σχεδόν τίποτα δεν είναι για όλους τους ανθρώπους του κόσμου 100% θετικό ή 100% αρνητικό. Για παράδειγμα γιατί για κάποιους μια μετακόμιση είναι ό,τι καλύτερο τους συνέβη ενώ για κάποιους άλλους ή απαρχή της κατάθλιψης; Εν μέρει έχει να κάνει με τις γνωσίες τους για το γεγονός αυτό. Στη θεραπεία αυτά εξετάζονται αναλυτικά και δίνονται τα μέσα στους/στις θεραπευόμενους/ες να τα επεξεργάζονται και μόνοι/ες τους.
Ο όρος "συμπεριφοριστική" αναφέρεται στην εξέταση της σύνδεση μεταξύ των διαφόρων συμπεριφορών και των συνθηκών στις οποίες εμφανίζονται. Γιατί κάποιος που μετακομίζει θα τρέξει φουριόζος να διαλέξει νέα έπιπλα ενώ κάποιος άλλος θα κλειδωθεί στο σπίτι και δεν θα μιλάει σε κανέναν; Καμία συμπεριφορά δεν είναι παράλογη εκτός και αν δεν έχει κάποιος τον έλεγχο των πράξεων του και στη θεραπεία αφιερώνεται χρόνος στην κατανόηση και την εξήγηση κάθε φαινομενικά "περίεργης" συμπεριφοράς έτσι ώστε να μπορεί το άτομο να γνωρίζει γιατί τείνει να συμπεριφέρεται με κάποιους συγκεκριμένους τρόπους στην τάδε κατάσταση.
Η αλήθεια είναι πως η ΓΣΘ θα μπορούσε να ονομάζεται Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Συναισθηματική Ψυχοθεραπεία λόγω της εξέχουσας θέσης που έχουν τα συναισθήματα στη θεραπεία αλλά όπως βλέπετε δεν είναι ιδιαίτερα εύηχο. Τα συναισθήματα λοιπόν. Όντας άνθρωποι και όχι ρομπότ βιώνουμε συναισθήματα ήπια ή έντονα για σχεδόν οτιδήποτε μας συμβαίνει και πολλές φορές αυτά καθορίζουν τον τρόπο που θα σκεφτούμε αλλά και το πως θα συμπεριφερθούμε. Στη θεραπεία γίνεται μια εντατική προσπάθεια να δούμε με ποιό τρόπο επηρεάζουν τα συναισθήματα την καθημερινότητα του ατόμου, τους δίνεται χώρος και δουλεύονται διάφοροι τρόποι διαχείρισης τους.
Η θεραπεία -ΑΝ γίνει σωστά- κατά τη γνώμη μου αποτελεί μια επένδυση ζωής. Αυτό είναι το προσωπικό μου συμπέρασμα από τις 2 διαφορετικές ψυχοθεραπείες (11 μήνες με ψυχαναλυτή και περίπου ένα χρόνο με ΓΣΘεραπεύτρια) που έχω κάνει μέχρι τώρα αλλά και την (σύντομη) εμπειρία μου ως ψυχοθεραπευτής. Επένδυση ζωής γιατί μπορεί να απαλύνει τον πόνο από παρελθούσες δύσκολες ή/και τραυματικές εμπειρίες, να προσδώσει νόημα σε προηγουμένως παντελώς παράλογα πράγματα, να βελτιώσει εις βάθος τις διαπροσωπικές σχέσεις, να αυξήσει την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση και να δώσει εφόδια για τη διαχείριση όλων των ειδών των καταστάσεων στο μέλλον.