Αγχώδεις Διαταραχές
Oι διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος κατά κύριο λόγο αφορούν την αίσθηση απειλής. Ανάλογα τη βιολογική προδιάθεση του κάθε ατόμου και τις πρότερες εμπειρίες του ενδέχεται να αναπτύξει ψυχοπαθολογία στην οποία το αγχώνει πολύ το ενδεχόμενο α) να αποχωριστεί ένα οικείο πρόσωπο (διαταραχή άγχους αποχωρισμού), β) να αλληλεπιδράσει με άλλα άτομα (Κοινωνική αγχώδης διαταραχή), γ) κάνει σχεδόν το οτιδήποτε (Γενικευμένη Αγχώδης διαταραχή), δ) να βρίσκεται σε μέρη στα οποία η διαφυγή σε περίπτωση κάποιας ανάγκης θα είναι δύσκολη (Αγοραφοβία). Στις αγχώδεις διαταραχές ανήκει επίσης και η Διαταραχή Πανικού στην οποία το άτομο ανησυχεί ότι θα βιώσει την αν μη τι άλλο τρομακτική εμπειρία της κρίσης πανικού στην οποία ενεργοποιούνται ταυτόχρονα 4-13 δύσκολα συμπτώματα όπως το αίσθημα πνιγμονής, ο φόβος θανάτου και η εφίδρωση. Όλες οι αγχώδεις διαταραχές έχουν ορισμένους κοινούς άξονες και για αυτό και είναι πιθανό άτομα να είναι εξοικειωμένα με παραπάνω από μια από αυτές.
Με τα λόγια μιας ειδικού εκ πείρας (expert by experience):
"Αντιμετωπίζω το «τέρας» του άγχους υπό την μορφή μιας διαταραχής πανικού εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Δύο φορές έχει εξελιχτεί σε βαριά κατάθλιψη, εκείνη που σε παγιδεύει στο διαμέρισμά σου και δεν σε αφήνει να κάνεις τίποτε άλλο πέρα από το να βλέπεις Simpsons στο YouTube και να τρως μπισκότα.
Ακολούθως, όπως πολλά άλλα άτομα που πάσχουν από αυτήν την διαταραχή, άρχισα να εξελίσσω μια συμπεριφορά αποφυγής, σχετικά με τα μέρη στα οποία παλαιότερα είχα πάθει κάποια κρίση πανικού. «Όχι, δεν θα περάσεις από το πάρκο για να πας στο μάθημα, γιατί την προηγούμενη εβδομάδα έπαθες κρίση πανικού εκεί», ή «ξέρω ότι αυτό το μπαρ έχει μόνο μια τουαλέτα, καλύτερα να το αποφύγω μην τυχόν και φρικάρω αν θέλω να πάω και έχει ουρά». Τα παραπάνω ακούγονταν στο κεφάλι μου με την μορφή αέναου εσωτερικού διαλόγου. Το να ξέρω που βρίσκονταν οι τουαλέτες σε κάθε μέρος που πήγαινα ήταν από τα πλέον βασικά πράγματα. Έπρεπε να υπάρχει πάντα ένα μέρος στο οποίο μπορούσα να «δραπετεύσω» αν με έπιανε κάποια κρίση, ειδικά να σκεφτεί κανείς ότι ο πανικός μου συνήθως εκφραζόταν με κάποιο εντερικό πρόβλημα. Αν δεν μπορούσα να δω μια έξοδο κινδύνου ή μια τουαλέτα, ήμουν καταδικασμένη."
Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία είναι στη πρώτη γραμμή αντιμετώπισης τους σύμφωνα με τις διεθνείς Κατευθυντήριες Γραμμές (https://bit.ly/2DEeVKi).
ΠΗΓΗ: vice.com.gr